Prišel je neparni sedemnajsti teden tega koledarskega leta. To pomeni, da je kuhinja in vsa opravila v njej ta teden v moji domeni. Neparni tedni zame in parni tedni zanjo. Tako sva dogovorjena in stvar funkcionira kot je treba.
Danes je ponedeljek in izbral sem jed z imenom teriyaki losos s kokosovim rižem in mangovo salso. Vrtenje kuhalnici po kuhinji mi ni tuje in v bistvu prav uživam v kulinariki in kuhanju. Še enkrat preverim, če so vse potrebne sestavine v domačem hladilniku in že začnem z čaranjem. File lososa s pomočjo kuhinjskega čopiča fino na debelo premažem z marinado, med tem se je sezamovo olje že segrelo in lososa na obeh straneh hrustljavo zapečem, nakar še enkrat premažem z marinado. Med pečenjem lososa se je pripravljal tudi kuhan riž v kokosovem mleku. Zdaj samo še mangovo salso pripravim. V veliko skledo za solate na majhne koščke narežem mango, papriko, čebulo na drobno sesekljam, zraven še stisnem sok limete in pa nekaj vejic peteršilja. Vse skupaj še začinim s soljo in poprom ter dobro premešam. Omamne vonjave so napolnile stanovanje. Pripravim še mizo v jedilnici. Skrbno na mizo postavim velike krožnike, zraven na papirnati prtiček položim še vilice in nož, na drugo stran krožnika pa vinski kozarec. Danes bom zraven kosila postregel rdeče vino, malo peneče, takšno, ki ga naravnost obožujeva. Kosilo bo skoraj pripravljeno. Med tem, ko čakam da sedeva za mizo, še pospravim vso umazano posodo v pomivalni stroj, ne pozabim na tabletko in ga vklopim, da bo med tem, ko bom jaz užival v kulinaričnih dobrotah, pomil posodo namesto mene.
Zanimivo, čas priprave današnjega kosila je bil približno ena ura, kosilo pa sva pospravila v pičlih petnajstih minutah. Še pomivalni stroj ni opravil svojega dela, tako sva bila hitra.